AKUPUNKTUR

Akupunktur er en oldgammel  østerlandsk behandlingsmetode, som for længst er taget i brug i den vestlige verden, og  bruges i dag som supplement til  de etablerede behandlinger, vi  i øvrigt bruger.
 
Særlig inden for smertebehandling har akupunkturbehandling fundet sin plads, og behandlingsformen er  i dag godkendt af Sundhedsstyrelsen, og bruges i mange lægepraksisser, såvel som  hos fysioterapeuter og jordemødre.
Der bruges sterile engangsnåle, og nålene isættes i bestemte akupunkturpunkter, eller specielle steder på kroppen, som relaterer til den diagnose og det smerteproblem, som man har.
 
Behandlingen er også velegnet til graviditetsgener som kvalme og opkastning.
 
Nålene skal sidde i 10 – 20 minutter, eller måske kun ganske få minutter.  Man får et stik, som nogle gange kan mærkes, nogle gange kan det ikke.
Nålene kan stimuleres ved, at der bliver sat strøm til nålene med et lille apparat. Dette kan give en øget virkning af behandlingen, og er på ingen måde ubehagelig. Man kan også dreje nålene under behandlingen, også for at stimulere en virkning.
 
Almindeligvis vil man blive behandlet en gang om ugen, men det kan også være med et kortere eller  længere interval.
 
Ikke alle kan tilbydes denne behandling, det vil i hvert tilfælde blive vurderet af speciallæge og smertesygeplejerske, om denne behandlingsform vil være velegnet.
 
Nålene indvirker på blodgennemstrømningen i det område, der bliver behandlet, og således kan man udskille evt. affaldsstoffer, som har hobet sig op. Derudover kan kroppens  egne  endorfiner  (smerteberedskab) blive frigivet, så man selv arbejder med i smertebehandlingen.
 
Ofte skal man have flere behandlinger, for at oparbejde en effekt.
 
Nogle gange har man en bedring allerede efter den 1. behandling.
 
Hvis der ikke er nogen bedring efter 3 behandlinger med akupunktur, vil behandlingerne almindeligvis indstilles.
 
Bivirkning/komplikationer:

  • Efter en behandling kan man føle træthed.
  • Hvis arm eller ben er behandlet, kan de føles tunge nogle timer bagefter.
  • Almindeligvis ophører dette samme dag.
  • Der kan også umiddelbart efter en behandling opleves en smerteforværring, som kan vare fra få timer til dage.
  • Sjældnere kan ses appetitløshed og kvalme.
  • Der kan opstå blå mærker, der hvor nålen har siddet. Det skyldes nålen har ramt et lillebitte blodkar. Dette forsvinder i løbet af en uges tid.
  • Der er en minimal risiko for infektion efter en behandling. Derfor vil akupunkturbehandling altid undlades, hvis man står for at skulle have foretaget en operation.