BLOKADE

Hvad er en blokade?
Ved forskellige irritationstilstande i led, sener og slimsække kan en del af behandlingen bestå af en blokade. En blokade er en indsprøjtning med syntetisk steroid, som er tilsat lokalbedøvelse.
 
Virkning
Man lægger en blokade for at fjerne irritationstilstanden (inflammationen).
Lokalbedøvelsen, som gives sammen med steroid, har ikke nogen langvarig virkning, men fortynder hormonet, så det bedre fordeler sig. De timer som lokalbedøvelsen varer, giver desuden et fingerpeg om, hvorvidt blokaden er lagt det sted, hvor de oprindelige smerter var.
Blokaden kan suppleres med anden behandling, f.eks. akupunktur, TNS, fysio/ergoterapi eller øvelser.
 
Bivirkning
Der kan opstå smerter det sted, hvor indsprøjtningen er givet. Der kan være øgede smerter et par dage. Smerterne kan lindres med afkøling og almindelig smertestillende medicin (Panodil eller Ipren).
Bivirkninger er normale, men ikke altid forekommende og har ikke betydning for, om blokaden virker som forventet.
I et første døgn efter blokaden er lagt, kan du føle dig lidt hyperaktiv, have svært ved at sove og blive rødblusset i ansigt og på brystet og få let hjertebanken. Steroid som gives lokalt, har en meget beskeden hormonel virkning i resten af kroppen.
Sukkersygepatienter har dog en tendens til forhøjet blodsukker efter en blokade, og der kan være et øget behov for insulin. Lægen tilråder nøje kontrol med blodsukkeret i dagene efter anlæggelse af blokaden.
Huden kan miste pigment i en længere periode efter indsprøjtningen. Dette er dog i de fleste tilfælde en forbigående komplikation.
 
Komplikationer
Ved alle indsprøjtninger er der risiko for infektion. Med en steril teknik er risikoen for infektion med bakterier i forbindelse med at blokaden lægges, meget lille.
Hvis der efter blokaden er hævelse, rødme, smerter og feber, skal du henvende dig til klinikken. Uden for klinikkens åbningstid skal du henvende dig til vagtlæge.